De keuken is het hart van het huis.

 99 tips voor het creëren van een droomkeuken

Het creëren van een droomhuis is onlosmakelijk verbonden met een kwalitatief goede en functionele keuken. De keuken is tenslotte het hart van uw huis. Misschien wordt de weg naar uw droomkeuken lastig, maar als u die tocht in fases opsplitst zal die zeker niet vervelend zijn. Tenslotte weet u wat uw uiteindelijke doel is. En om te garanderen dat uw woongenot zo lang mogelijk duurt is hier de eerste zeer belangrijke tip:

Tip 1

Neem geen overhaaste beslissingen, kies niet op prijs en luister niet naar het advies van uw buren (ik weet dat niet iedereen minder specialist of ontwerper is dan u, maar luister toch niet naar hen… het is goed om op ieder gebied een professional te raadplegen). Uw keuken samenstellen zonder een goede eerste advies kan later een groot effect hebben op de duur van uw woongenot. Met mijn kennis en ervaring (ik werk sinds 2002 met keukens en beschouw mezelf zonder aarzeling als een professional) heb ik op een leuke, eenvoudige en begrijpelijke manier basistips opgesteld. Zo maakt u geen fouten bij het samenstellen van uw keuken en zult u daar nog lang plezier van hebben.

Tip 2

Als u een huis gaat (laten) bouwen maar u heeft nog geen concrete plannen, dan is het tijd om na te denken over uw keukenproject. Alleen dan heeft u namelijk honderd procent kans op een echte droomkeuken, als u die tenminste al voor ogen heeft. In dat geval kent u bovendien de afmetingen, doorgangen, hoogtes etcetera van uw meubels. Het is mogelijk om diverse opstellingen van uw meubilair te ontwerpen, u wordt in niets beperkt – alleen in de lengte van de muren, maar zelfs die kunnen eenvoudig worden aangepast.

Basis keuken-opstellingen

Bij uw keukenontwerp ontvangt u een installatieplan. Dit plan kunt u indienen bij uw aannemer of andere vakmannen.

Bij alle vormen is het – als er maar ruimte is – mogelijk om een extra werkoppervlak te creëren: een eiland

Tip 3

Heeft u een nieuwbouwhuis gekocht en bevindt dat zich nog in de bouwfase, dan heeft u nog steeds de kans om de keuken van uw dromen samen te stellen. Vaak kan de koper zelf een keuze voor de keuken maken. Nogmaals, maak een keuken ontwerp tijdens de bouw. Dat kunt u bij de verkoper of bouwer indienen. Kleine aanpassingen zijn niet moeilijk uit te voeren en later zult u kunnen genieten van het beste dat u in deze ruimte kunt hebben.

Tip 4

Een keuken hoort een levensduur te hebben van minimaal vijftien jaar, dus haast u niet bij het uitzoeken van materialen en fabrikanten. Fabrieksmeubilair behoudt veel langer zijn uitstraling en stabiele constructie omdat het al in de fabriek in elkaar is gezet. Het zelf in elkaar zetten van keukenkastjes is minder duur, maar dan krijgt u ook veel minder kwaliteit. Als u bij het aankopen van uw keuken een ogenschijnlijk klein bedrag bespaart, zult u er binnen drie of vijf jaar echt spijt van krijgen dat u niet meer heeft uitgegeven.

Ik heb te maken gehad met ontevreden klanten die al na vijf of zeven jaar van keuken wilden wisselen. Dat zou echt niet zo moeten zijn. Als het uiterlijk van het hart van uw huis u echter iedere dag weer irriteert, doet u er niets aan en heeft u geen andere keuze.

Tip 5

Vraag altijd deskundig advies aan een keukenontwerper. Tegenwoordig maken steeds meer mensen zich een voorstelling van wat ze willen en nodig hebben. Als ze dan naar mijn studio komen willen ze een tekening van hun droomkeuken en de prijs van het keukenmeubel. Maar dat is een foute stap. Statistisch gezien koopt een gezin in haar leven twee tot vier keukens. Dus op basis van de statistieken zou het goed zijn om uzelf niet als ontwerper te beschouwen – als u een fout maakt zult u dat decennia lang moeten verdragen. Een ervaren specialist ontwerpt niet alleen, maar kent ook de functionele oplossingen goed. Hij of zij realiseert tenslotte honderden projecten.

Tip 6

Om een duurzame keuken te kopen raad ik u aan om naar een specialist te gaan. Bereid u echter eerst goed voor door bijvoorbeeld wat artikelen zoals deze te lezen. Verwacht echter niet dat u daarna meer over keukens weet dan de keukenontwerper. Die situaties heb ik meegemaakt en die zijn echt grappig 😉 . Komt u bij de ontwerper, praat dan alleen over uw eisen en wensen. Een goede ontwerper weet exact wat hij met deze informatie moet doen.

Opstelling van het keukenmeubilair

Tip 7

Kies, afhankelijk van de keukenruimte, de juiste opstelling van het keukenmeubilair. Het is raadzaam ervoor te zorgen dat het werkblad gedurende de dag met natuurlijk daglicht wordt verlicht.


Tip 8

Als er voldoende ruimte is in uw keuken raad ik u aan om een eiland te ontwerpen. Dat kan niet alleen als werkblad fungeren, maar geeft ook een mooi accent aan uw keuken.


Kleuren


Tip 9

Kies de kleur en stijl van uw keukenmeubilair naar uw eigen persoonlijke smaak. Onthoud goed dat u die meubels voor wellicht twintig jaar kiest… dat maakt het eenvoudiger om te beslissen.


Tip 10

Stem de kleur van uw keukenwerkblad af op de kleur van de deurtjes. Ze kunnen een vergelijkbare tint hebben, volledig uniform zijn of juist een hoog contrast hebben. Hoe u het ook wilt, het is vooral belangrijk dat de kleuren bij elkaar passen.


Tip 11

De kleuren van uw muren dienen onopvallend te zijn. U kunt één of twee muren accentueren, maar niet alle muren. Ik zeg vaak dat als u vrienden die te gast zijn geweest vraagt “welke kleuren hebben de muren van mijn huis” en ze het niet kunnen zeggen, dat de kleur van uw muren dan geschikt is.


Tip 12

De vloer in de keuken kan hetzelfde zijn als de vloeren in de rest van het huis. Het is helemaal niet nodig om een keukenvloer te betegelen – dat is een stereotype. Voor de vloeren van de keuken geldt hetzelfde principe als voor de muren: kies voor niet erg opvallend. Houd er wel rekening mee dat niet alleen het keukenmeubilair erbij moet passen. Dat betekent dat hoe minder dominante kleuren u kiest, hoe beter en eenvoudiger het zal zijn om de meubels erbij te kiezen.


Stijl


Tip 13

De stijl van uw keuken – klassiek of modern – moet de stijl van uw huis weerspiegelen.


Tip 14

Kies uw stijl niet volgens de laatste modetrends, maar vertrouw op uw innerlijke stem. Wees voorzichtig als u wilt kiezen voor een trendy keuken. In een grote showroom kan uw oog direct op een aantrekkelijke trendy keuken vallen, maar denk goed na. Mode trends gaan weer snel voorbij en u zult vijftien tot twintig jaar van uw keuken willen genieten. Met een trendy keuken kan iedereen die bij u komt direct zien dat uw keuken van vijf, tien of vijftien jaar geleden is. En er zijn altijd veel tijdloze aanbiedingen.


Onderkasten


Tip 15

De hoogte van uw onderkasten kan worden aangepast van 860 mm tot 1000 mm (vaak varieert alleen de hoogte van de plint). Daarom raad ik u aan om de hoogte van uw keuken te kiezen op basis van de lengte van de persoon die er het meest in werkt.


Tip 16

Het is beter om geen kasten met zichtbare poten te nemen. Zo voorkomt u een stoffige en rommelige indruk. Dergelijke meubels zien er bovendien een beetje pretentieus uit en hoewel er precies zoveel poten zijn als nodig, lijken het er toch vaak te veel.


Tip 17

De deuren van onderkastjes dienen – indien mogelijk – allemaal even breed te zijn. Als ze er sprake is van veel verschillende breedtes en hoogtes, valt dat op en ziet de keuken er niet smaakvol uit.


Tip 18

Symmetrie in een keuken is een goed teken, maar het is niet altijd mogelijk die te bereiken, vooral niet in een hoekkeuken.


Tip 19

Het is beter om niet te veel planken in de keuken te hebben. Ze hopen stof op en doen de uitstraling van uw keuken te niet. Meestal leg u daar ook iets wat daar niet hoort te liggen.


Tip 20

Bedenk van tevoren waar u uw keuken handdoeken wilt hangen. Een open rek is niet zo mooi, u kunt tevens een handdoekrek in de spoelbak-kast monteren.


Tip 21

Vergeet een open wijnrek, want wijn wordt daar vaak alleen het eerste jaar in geplaatst. Daarna begint het dagelijkse leven en heeft niemand meer tijd om die rekjes te vullen, waardoor het wijnrek eigenlijk alleen maar een plek voor stofophoping wordt. Bent u een echte wijnliefhebber? Sorry, dan is het is wellicht wel iets voor u.Tip 22

Maak gebruik van de hoeken: er is tegenwoordig een grote verscheidenheid in carrousels verkrijgbaar, sommige handiger, andere minder handig. Vraag uw adviseur ernaar.


Tip 23

Bedenk van tevoren welke keuken apparaten/accessoires u heeft, welke u van plan bent om aan te schaffen, welke altijd boven op uw werkblad staan en welke erin. Idealiter weet u bij het ontwerpen van uw keuken al exact in welke kast welk apparaat komt te staan.


Tip 24

Hoewel iedereen zegt “ik heb overal lades nodig” is dat in de realiteit echt niet het geval. Iedereen gebruikt verschillende apparaten in de keuken (frituurpannen, vleesmolens, sapcentrifuges, etc.), die niet altijd op het werkblad staan. Door hun afmetingen passen ze niet in lades, dus planken in de kastjes (noodzakelijkerwijs achter de deur) zijn ook nodig.


Tip 25

Als het ontwerp van uw keuken vraagt om deurtjes omdat lades de uitstraling bederven, gebruik dan binnenladen – een geweldige oplossing.


Tip 26

Vergeet niet om besteklades en rubberen matten te bestellen voor uw lades, deze beschermen de onderkant van de lades en voorkomen dat voorwerpen gaan glijden.


Tip 27

Wilt u uw borden in laden opbergen? Gebruik dan bordenhouders.


Tip 28

Wilt u meer orde in uw laden scheppen, gebruik dan indelen elementen. Er zijn diverse opties verkrijgbaar.


Tip 29

Kies voor een smalle uittrekbare kast van vijftien cm breed voor olie, azijn, enz. Als er ruimte beschikbaar is, kies dan voor een kast van dertig cm breed. De bredere kast is beter qua ontwerp, handiger in gebruik en hij kan meer flessen en kruiden bevatten, waarvoor dit de meest geschikte plaats is.


Tip 30

Een lade onder de oven verhoogt meestal de prijs van uw keuken. Vaak is hij echter klein genoeg om op te geven, geld te besparen en weinig te verliezen.


Tip 31

Ik raad in ieder geval een vaatwasser van zestig cm breed aan. Als u een klein gezin heeft kunt u een vaatwasser kiezen met een halve beladingsfunctie.


Tip 32

Zorg voor een zo groot mogelijke kast onder de speolbak. Vaak is het een voorraadkast, een opslagplaats voor afwasmiddelen en een kleine opslagruimte voor groenten zoals aardappelen, wortelen en uien. Dus hoe groter hoe beter.

Het is mogelijk om dozen te bestellen en alles netjes en overzichtelijk op te bergen.

Er is ook veel verschillende laden spoelkasten optie. Het is belangrijk om genoeg ruimte te hebben.


Tip 33

Ik raad u aan om een matje te bestellen voor in de kast onder de gootsteen. Deze beschermt de bodem van de kast.


Tip 34

Kies een afvalbak op basis van het aantal gezinsleden en de verpakkingen van producten die u het vaakst koopt. Laat u niet inpalmen door uittrekbare kleine afvalbakken, tenzij u het leuk vindt om vaak naar de container te lopen (ik ken die mensen niet, de meeste mensen zijn lui). Ik raad u aan een aparte afvalbak te kopen en die niet in de keukenkast te plaatsen. De keukenkast kan voor andere doeleinden gebruikt worden, niet voor vuilnis.


Tip 35

Vermijd metalen staafelementen – als de stijl van uw keuken dit niet vereist staat het niet smaakvol.


Tip 36

Als er voldoende ruimte is in uw keuken, plaats de oven dan niet in de onderkast. Het is beter om hem comfortabel in een hoge kast te plaatsen. Als u dan de kalkoen met kerstmis uit de oven moet halen hoeft u niet te klagen over rugpijn. Onthoud dat het gewicht dat u tilt drie keer meer op uw rug drukt.


Werkbladen


Tip 37

Kies waar mogelijk een aanrechtblad van steen (graniet, composiet ceramiek, etc.). Het is duurzaam materiaal dat niet alleen de waarde van uw keuken verhoogt, maar van uw hele huis.


Tip 38

Wilt u dat uw spoelbak hetzelfde is als werkblad dan is dat ook mogelijk, maar alleen als u kiest voor een stenen werkblad.


Tip 39

Als het inrichten van huis al twee keer zo duur is geworden als u had gepland, kies dan voor een aanrechtblad van kwaliteitslaminaat. Dat kunt u ook lang gebruiken. Kunststof werkbladen zijn de basis voor karakteristieke en trendy keukendesigns. De nieuwe en uitgebreide keuze aan steen-, beton-, metaal-, keramiek- en houtreproducties en een paar aantrekkelijke werkblad modellen zorgen voor oneindige ontwerp-mogelijkheden.


Tip 40

Houd er rekening mee dat er, ongeacht welk aanrechtblad u kiest, een snij-oppervlak nodig is. U kunt op geen enkel aanrechtblad snijden. 


Tip 41

Ik heb u al gewezen op de noodzaak om opslagfaciliteit te kiezen voor uw apparaten. Kies bij het neerzetten op het aanrechtblad (theepot, broodrooster, sapmachine, enz) een permanente locatie. Ook moeten de locaties en afmetingen van de speolbak en kookplaat correct worden gekozen.


Spoelbak, keukenkraan, dispenser en voedselrestvermaler


Tip 42

Kies een spoelbak die past bij uw mogelijkheden, maar koop niet op prijs. Een goede spoelbak zal niet goedkoop zijn. Als dure opties niet mogelijk zijn is het beter om een eenvoudige metalen spoelbak te kopen dan een goedkope fragraniet optie. Dit omdat die snel zijn mooie uiterlijk kan verliezen.


Tip 43

Als u heeft gekozen voor een granieten aanrechtblad wordt een wasbak vanaf de onderkant van het aanrechtblad of een vlakke inbouw aanbevolen. U heeft dan een optie die eenvoudig te gebruiken is en er goed uitziet.


Tip 44

Als u het kunt betalen, koop dan een keramische wasbak. Het oppervlak van deze wasbakken is zoals die van een wastafel in de badkamer. Ze verliezen hun oorspronkelijke uiterlijk ook na jaren niet – alleen hun prijs start vanaf vijfhonderd euro. 


Tip 45

Uit mijn ervaring met klanten blijkt dat de meeste fragraniet spoelbakken na een paar jaar gebruik verslijten. De bodem van de spoelbak verandert vaak van kleur – die wordt donkerder of lichter. Dat hangt vanzelfsprekend wel af van het onderhoud. Dat betekent dat u passende middelen dient te gebruiken.


Tip 46

Zorg ervoor dat u een spoelbak met een zeepdispenser koopt – zo vermijdt u schoonmaakmiddelen op het aanrecht, die de keuken er niet mooier op maken.


Tip 47

Als uw financiële en technische mogelijkheden het toelaten, koop dan een voedselmolen. Hiermee zegt u de stank in uw keuken vaarwel, want u heeft dan geen compost-afval meer zoals aardappelschillen, koolbladeren, etensresten, etc. Die worden allemaal vermalen door de versnipperaar. De prijzen van shredders variëren van driehonderd tot vijfhonderd euro.


Tip 48

Kies een kraan met een uittrekbare kop waarmee u eenvoudig hoge vazen en potten met water kunt vullen zonder ze in de spoelbak te moeten tillen. Daarmee vermijdt u het belasten van uw rug.


Tip 49

Installeer indien mogelijk een inbouw waterfilter systeem voor een goede waterkwaliteit.


Tip 50

Kokend water kranen zijn tegenwoordig erg populair, maar ik ben er niet zo positief over. Bedenk goed dat u ’s ochtends thee maakt met water dat helemaal dood is, want het heeft sinds gisteravond gekookt. Het zorgt bovendien voor verlies van ruimte in spoelkast en elektra.


Hoge kasten


Tip 51

Als er plaats is, kies dan voor minimaal twee hoge kasten naast elkaar. Zo’n combinatie ziet er solide uit. Meestal is de ene kast bestemd voor een ingebouwde koelkast en de andere voor een oven.


Tip 52

Als u geen bijkeuken of opslagruimte heeft in uw huis, raad ik een hoge kast aan van minimaal dertig cm breed. Hierin kunt u huishoudelijke schoonmaakmiddelen kwijt zoals de bezem, een stofzuiger, diverse doeken, etc.


Tip 53

Als u een grote keuken heeft, beveel ik een blok met minimaal vier hoge kasten aan een muur of een nis aan. Deze solide kasten kunnen dan dienen als een uitgebreid magazijn.


Tip 54

Kies ook voor binnenladen die u uit kunt trekken, die zijn echt heel handig en praktisch.


Tip 55

Ik raad u aan alle kastdeuren dezelfde afwerking te geven. Als u kleuren gaat mixen zult u daar na een aantal jaren heel moe van worden.


Tip 56

Ga er niet van uit dat glazen kastdeuren een lichter gevoel geven in uw keuken – het tegenovergestelde zal waarschijnlijk gebeuren, ze zien er grof uit (dit geldt voor hoge kasten).


Ruimte tussen onder en boven kasten


Tip 57

De aanbevolen hoogte van deze ruimte is van 450 tot 600 mm.


Tip 58

Als de stijl van uw keuken klassiek is, versier de ruimte dan met tegels. Ze kunnen een keukenstijl  benadrukken en met tegels u kunt verschillende decorelementen creëren.


Tip 59

Als u van een strakke keuken houdt, kunt u bij het kiezen van aanrechtbladen van laminaat, graniet of kunststeen voor de achterwand hetzelfde materiaal gebruiken.


Tip 60

Houdt u van innovatie, dan kunt u glas op de wand plaatsen met elke foto die u wilt. Dat kunnen foto’s met elementen van de natuur zijn of details die u mooi vindt – zelfs een foto van u of uw huisdier. Pas hier wel mee op, misschien wilt u deze na een paar jaar veranderen.


Tip 61

Het is erg belangrijk niet te vergeten om in de ruimte tussen de kasten zoveel stopcontacten te maken als nodig is voor items die permanent op het tafelblad staan – en een paar extra. Naast het stopcontact-blok raad ik tevens aan een schakelaar te installeren voor werkbladverlichting, die onder de kasten wordt geïnstalleerd.


Tip 62

Bij gebrek aan ruimte kan de ruimte tussen de kasten ook worden gebruikt om spullen in op te slaan. Hiervoor worden houdersystemen geplaatst voor planken, kruiden, handdoeken, etc. Die kunnen in verschillende maten besteld worden.


Bovenkasten


Tip 63

Kies de hoogte van de bovenkasten in overeenstemming met de hoogte van het plafond. Blijft er loze ruimte over tot het plafond, dan raad ik altijd aan om een koof te maken. Zo heeft u een mooi uitzicht op de keuken die geheel is gevuld, en blijft er geen open ruimte over die stof aantrekken. U kunt een koof in verschillende variaties maken en voor verschillende doelen. Dit detail vind ik mooi.


Tip 64

Laat geen grote ruimte open tussen de bovenkant van de kasten en het plafond. Als de afstand meer dan de helft van de hangende kast is, is de kast te laag.


Tip 65


Plaats NOOIT iets op hangende kasten, het is verboden dit te doen, tenzij u echt vindt dat het er mooi uitziet.


Tip 66

Het is beter om geen lange lage kasten te hebben van dertig of veertig cm hoog, maar te kiezen voor hoge kasten. Bij gebruik van de keuken is er meestal plaatsgebrek en laadt u die zeker van bovenaf.


Tip 67

Wandplanken worden ook niet aanbevolen, omdat ze stof verzamelen en het moeilijk maken om de keuken ordelijk te houden. Ik vind ze bovendien niet mooi en niet praktisch.


Tip 68

Het niveau van hangende kasten moet overal hetzelfde zijn. Verschillende niveaus geven een rommelige indruk.


Tip 69

Als u kasten wilt met glas, denk er dan goed na over waar die komen te hangen. Ze passen echt in klassieke interieurs, want klassiek en kasten met mooi glas zijn onafscheidelijk.


Tip 70

Heeft u het idee om glazen kasten op te hangen en daar mooie kopjes of glazen in te zetten zoals in een showroom, zet dat idee dan uit uw hoofd. U zult die kopjes waarschijnlijk een paar keer per jaar gebruiken. Het is beter om de kast te gebruiken voor keukendoeleinden en de kopjes op andere plekken te zetten.  


Tip 71

Als u toch besluit om bovenkasten met glas in uw keuken te nemen, installeert u daar dan verlichting in.


Tip 72

Installeer de afzuigkap in een kast om een strakke uitstraling van uw keuken te waarborgen.


Tip 73

De plek om te koken is het centrum van uw keuken en u kunt deze plek accentueren door de afzuigkap te benadrukken. Kies dan voor een niet-standaard oplossing.


Tip 74

Keukenkasten in klassieke stijl vereisen krans- en lichtlijsten.


Handgrepen


Tip 75

Handvatten kunnen een versiering zijn en accentueren of juist het beeld bederven. Kies ze daarom heel zorgvuldig.

Tip 76

De positie van de handgrepen op de deurtjes is erg belangrijk voor het totaalbeeld. Ze worden verticaal, horizontaal, horizontaal gecentreerd of verticaal gecentreerd bevestigd. Het is raadzaam om de posities van de handgrepen niet door elkaar te halen, omdat dat het algemene beeld verstoort.


Tip 77

Keukenkastjes zonder handgreep zijn mooi en innovatief, maar voordat u ze aanschaft moet u bedenken dat, als u lades of deuren met natte of met bloem bestoven handen wilt openen, u ze daarna moet schoonmaken.


Tip 78

Kasten die u open kunt drukken zijn geweldig, maar u moet weten dat niets eeuwiger is dan een gewone scharnier. Als u toch besluit om kasten aan te schaffen die elektronisch openen, hoeft u zich geen zorgen te maken als de elektronica over een paar jaar dient te worden geüpgraded.


Verlichting


Tip 79

In de keuken is, zoals ook elders in de woning, zowel algemene, functionele als accentverlichting belangrijk. Algemene verlichting moet worden gekozen op basis van de grootte van de keuken. Het is mogelijk om de armatuur aan het plafond te hangen of op LED-rails te installeren. Het hangt er dan vanaf welke stijl het huis heeft.


Tip 80

Functionele verlichting in de keuken is werkblad verlichting. Die wordt meestal onder de bovenkasten geïnstalleerd. U kunt kiezen voor LED-verlichting of een ander type, maar vergeet dit niet bij het ontwerpen van uw keuken want daarvoor dient er wel een kabel te zijn.


Tip 81

Accentverlichting is verlichting om uw keuken mooier te maken. Het is mogelijk om de plinten of het interieur van glazen wandkasten te verlichten.


Tip 82

Hanglampen boven het eiland of de tafel dienen zowel als decor als als verlichting. Hier kunt u iets moois en opvallends gebruiken.


Tafel en stoelen


Tip 83

Als er ruimte voor is, raad ik een grote tafel aan met een standaardafmeting minimaal van 2000 x 900 mm. Daaraan zit u altijd comfortabel.


Tip 84

Ik raad het gebruik van een keuken eiland die verhoogde stoelen nodig heeft af als hoofdtafel in de keuken. Die is gewoon niet handig. We houden er allemaal van om grond onder onze voeten te voelen, dus zitten op stoelen van normale hoogte is altijd leuker.


Tip 85

Kies tafels en stoelen die zijn gemaakt van natuurlijke materialen (hout, metaal  etc) vanwege hun duurzaamheid en tijdloze uitstraling. Verder raad ik gestoffeerde stoelen aan. Ze zijn comfortabel en hebben een luxe uitstraling. U kunt een stof kiezen die past bij uw interieur.


Huishoudelijke apparaten

Tip 86

Als u met een groot gezin in huis woont raad ik u aan om een aparte inbouw vriezer te nemen (of een niet-inbouw versie die in de bijkeuken kan staan) en een hoge inbouw-koelkast van 178mm hoogte. Als u met een klein gezin of alleen woont kunt u een koel-vries combinatie kopen. Die zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar.


Tip 87

Kies een kookplaat met een sensor-bediening. U zult genieten van het eenvoudige onderhoud. Zelfs als uw huisstijl klassiek is en er een retro kookplaat is met handvatten die geschikt zijn voor een retro oven zou ik het niet aanraden deze te kopen, omdat u vuil rond de handgrepen niet kunt vermijden.


Tip 88

De magnetron is een geweldige hulp in huis, voor zowel het snel opwarmen van voedsel als voor het ontdooien van producten.


Tip 89

De mythe is, dat hoe krachtiger de afzuigkap, hoe beter deze aantrekt. Het belangrijkst is echter op welke ventilatie-opening de afzuigkap is aangesloten. Als de ventilatie goed is, trekt zelfs de minst krachtige afzuiger perfect.


Tip 90

Het is een vergissing om aan te nemen dat een afzuigkap geuren van geproduceerd voedsel wegneemt. De afzuigkap vangt de stoom op die wordt gegenereerd tijdens het bak- of kookproces, waardoor ramen en muren niet beslaan. Een afzuigkap is echter geen geur-verzamelaar. Als u vis kookt ruikt het huis zeker naar vis, maar er komt geen stoom


Tip 91

De inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging is al een paar jaren een trend en veel klanten willen daarvoor kiezen. Ik leg hen altijd uit dat ze niet direct moeten kopen wat ze hebben gezien in een magazine of op internet. Bedenk goed dat deze plek altijd schoon en mooi moet zijn. Meestal is een eiland erg open. Daarom raad ik een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging aan, die zo veel mogelijk dicht is, zonder roosters.


Tip 92

Naast alle gebruikelijke inbouw-producten kunt u ook kiezen voor een ingebouwd koffiezetapparaat, stoomoven, een verwarmingslade en een wijnkoelkast/wijnklimaatkast. Denk er eens over na, misschien heeft u er wel ruimte voor in uw keuken.


Montage


Tip 93

Vertrouw het installeren van uw keuken toe aan een specialist. Op het eerste gezicht lijkt het misschien eenvoudig. Ervaren professionals kunnen echter in één dag uw keuken installeren, soms hebben ze een tweede dag nodig. Bent u onervaren, dan heeft u wellicht weken nodig. En dan heb ik het niet eens over uw beschadigde zenuwen. Red uzelf.


Tip 94

Mocht u na het bestellen van uw keuken van mening veranderen over de plaats van een kast, dan kan dit tijdens het monteren alsnog worden gecorrigeerd. Het is mogelijk om de positie van kasten te wisselen als de segmenten dezelfde grootte hebben.


Niet-standaard oplossingen


Tip 95

Hoge kasten die in de muur zijn “gestoken” of zijn “afgezet” met gipsplaten zullen eruitzien alsof het meubilair alleen maar uit deuren bestaat.


Tip 96

Gedeeltelijk verzonken hoge kasten maken ook een goede indruk, alsof de oven tien cm diep is.


Tip 97

Hangende onderkasten zijn echt een goede oplossing als de muren sterk zijn en u wilt iets ongewoons en moderns.


Tip 98

Een niet-standaard afzuigkap kan een keukenaccent worden. Een goede professional zal zeker manieren en ideeën vinden om die te ontwerpen.


En nu het belangrijkste


Tip 99

Richt uw keuken (huis) alleen voor uzelf in. En heeft u hem zo opgezet dat ook uw buurman jaloers zal zijn, dan heeft u alle doelen bereikt! 😀


Had u het geduld om alle tips te lezen? Gefeliciteerd, u bent een geduldig mens. U heeft dan een goede kans om de juiste keuzes voor uw keuken te maken, zonder u te haasten.

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Stel uw vraag dan, ik help u graag. 

Veel succes met het bouwen van uw droomhuis!